test

fredag 1. februar 2013

Artig å høre deg, Tommy!

Et sommerlig inspirasjonsforedrag av Tommy Tønsberg gjorde virkelig godt en mørk januarkveld. Tommy er avtroppende ansvarlig redaktør for Hagetidend, og skal starte opp egen staudeplanteskole Garden Living.

Det ble en kveld med masse flotte bilder. Maaange bilder. Av stauder. Og Tommy fortalte kunnskapsrikt om nesten 100 stauder, om bladverk, farger, formering, hvem-trives-hvor,.... til hageinteresserte i Hagelaget.



Og han var veldig fornøyd med at prosjektøren på det lille biblioteket i bygda viste riktige farger. Det var like spennende hver gang... kunne Tommy fortelle. Det gjør liksom foredraget at fargene stemmer noenlunde med virkeligheten. Kunne disse bildene bli en virkelighet i min 'håpløse' hage, tenkte jeg..... mens Tommy fortsatte med sin overbevisende stemme at denne og denne danner masse frøplanter, og denne og denne kan lett stiklingsformeres til maaaaaange planter. Ja, for mange og tett skal de stå. Det skal være tepper med stauder, bølger med stauder, bunndekkende stauder tett i tett. Mens jeg ser for meg noen av de enslige og fortapte 'teppedannerne' i staudebedet mitt.


Tommy innledet med å si litt om hagen til Beth Chatto, som eier The Beth Chatto Gardens and Nursery i Elmstead Market, Colchester i England. Tommy hadde med seg noen fantastiske bilder fra denne hagen. Sukk..... Og det kan leses mer om denne flotte hagen og planteskolen på bloggen Hagelivet.

Her er bilde  fra og link til denne hagen. Kilde: http://www.bethchatto.co.uk/
Så ble det hele mer konkret - Tommy delte ut kopier av eksempler på to 10 meters bed - et SKYGGE og et SOLBED. Og det ble liv i den lille, men faktisk rekordstore forsamlingen i hagelaget. 30 kopier holdt ikke - her måtte det kopieres flere. Det begynte å summe i stemmer i det mørke biblioteket der vi forsøkte å lese oss nedover listen med forslag til ulike arter og sorter. Så fikk Tommy igjen oppmerksomheten, og 'min favoritt' ble gjentatt opptil flere ganger. Tommy hadde mange favoritter. Og måtte kommentere at uttrykket kanskje ble litt utvannet til tider.


Tilbake til skyggebedet og solbedet og staudene som Tommy viste fram.
Skyggebedet kunne gjerne ha Skjoldbronseblad og Koreabronseblad der bladverket på disse to får fin kontrast. Store blader og høyde til den sentrale delen av bedet. Favoritten blant Forglemmegeisøster (Brunnera) var 'Jack Frost'. Kan deles hele sesongen, og gjerne klippes ned. Brokbladede brunneraer er flotte! En fin skyggeplante Dicentra. En ca 30 cm høy småhjerte som blomstrer fra våren og utover hele sommeren er 'Langtrees'. Den bør ha det litt fuktig og formerer seg med sideskudd. Hosta er jo et 'must', og sortene er 'uendelig' varierte. Bunndekkere kan være hasselurt, en flott vintergrønn - eller den litt høyere rosestorkenebb Geranium macrorrhizum. Og alunroten med sitt vakre mørke bladverk. Og et hvitt innslag kan være Løytnantshjerte Alba. Andre skyggeplanter som ble vist fram var Skyggesildre, Storhjelm, Vårkjærminne, Stormarikåpe, Revebjelle, Martagonlilje, Flekktvetann, Gul lerkespore, Strutsevingebregne og bregnen uten norsk navn Polystichum setiferum. Og julerosa Helleborus niger. Så var det bare å komponere og få en god dynamikk i bedet, tenke høyde, kontraster, fargespill som kommer fram i skygge. Det hele hørtes enkelt ut...
Ut i solen - og utvalget av stauder ble langt større til solbedet. På bildet over er det forslag til 14 solelskere til et solbed. Mange kjente og kjære og flere nye navn. En for meg ukjent tidlig vårstaude er Jeffersonia dubia. Noen kunne fint klare både sol og lett skygge. Geranium pratense 'Kashmir White' fyller godt ut, klippes ned og kommer igjen med blomsterflor. Så var det forslag på de mange fargerike - som høstsolbruden. Helenium autumnale, 1-1,5 m og gir en herlig varm farge i bedet. Riddersporer, sibiriris, purpursolhatt, steppesalvie er andre gode solstauder. Sibiriris 'Silver Edge' kunne jeg godt like! Vingefrøstjerne Thalictrum delavayii- en svever - oh sukk...flere nikket enig. Får lett frøplanter. Og skal være greie å så fra frø. Har selv sådd Thalictrum rochebrunianum med hell, men fortsatt ikke blomstring etter to år. Så til sommeren håper jeg den slår til og blir som på bildene!
Tålmodighet kan være en prøvelse hvis man sår stauder selv. Mye kan kjøpes som planter, men det koster å fylle større bed, og det er et begrenset utvalg i utsalgene. Så oppfordringen fra Tommy var å prøve å så selv! Men det var også helt greit å kikke innom Garden Living, der blir det nok mange godbiter å finne !!!



Artig å høre deg, Tommy! 



5 kommentarer:

  1. For et fantastisk hagelagsmøte dere har hatt! Skulle gjerne fått med meg dette :)
    God helg!

    SvarSlett
  2. Hei! Tusen takk for fyldig referat. Har lest det nøye. Det høres ut som det har vært et magisk møte. I helga skal jeg så flere stauder. Gleder meg. God helg! Hilsen Anne

    SvarSlett
  3. Så heldig du er som har hørt på han. Det kunne jeg godt tenke meg var super inspirerende!

    Ønsker deg en fin lørdag videre! klem

    SvarSlett
  4. Jeg skulle gjerne hørt det foredraget, det var nok inspirerende. Takk for at du deler referatet med oss.
    Ha en fortsatt fin helg!

    SvarSlett
  5. Ja dette høres ut til å være både inspirerende og lærerikt!
    Og du har gjengitt det så levende og flott:)
    God helg:)

    SvarSlett

Hyggelig hvis akkurat du vil legge igjen en kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...